Wat is podotherapie?
Podotherapie
Podotherapie is een paramedisch beroep en valt onder de wet B.I.G. Dit betekent dat podotherapie een wettelijke erkend en beschermd beroep is. Een podotherapeut heeft de 4-jarige HBO aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven of de Saxion Hogeschool in Enschede met goed gevolg afgerond. Een podotherapeut behandelt op verwijzing van huisarts of specialist, maar ook zonder verwijzing kunt u bij ons terecht. De podotherapeuten werkzaam bij Podotherapie Dennemann zijn aangesloten bij het kwaliteitsregister voor paramedici wat inhoudt dat zij regelmatig aan bij- en nascholing doen.
De podotherapeut behandelt mensen met klachten aan de voeten of houdings-bewegingsapparaat welke voortvloeien uit een verkeerde voetstand en/of looppatroon. Hierbij kunt u denken aan:
- Voorvoetklachten
- Standafwijkingen
- Vermoeidheidsklachten
- Beknelling van zenuwen
- Overbelastingsklachten
- Knie- heup-, en rugklachten
- Klachten aan spieren of pezen in onderbeen en voet
- Overdrukklachten met eelt en likdoorns als gevolg
- Vergroeïng van voet of tenen
- Ingegroeïde nagels
- Specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus (suikerziekte) en reuma.
Speciale aandachtsgebieden binnen podotherapie zijn diabetespatiënten, reumapatiënten, kinderen en sporters aangezien binnen deze groepen specifieke klachten voor kunnen komen.
Diabetes mellitus (suikerziekte)
Bij Diabetes mellitus is de stofwisseling verstoord waardoor de doorbloeding en de zenuwwerking in het lichaam kunnen veranderen. Dit heeft ook zijn uitwerking op de voeten. Door een veranderde zenuwwerking kan het gevoel in de voeten verminderen en kan de voetstand afwijkingen gaan vertonen. Dit kan leiden tot drukplekken die eventueel wonden kunnen veroorzaken. Bij een verminderde doorbloeding is de wondgenezing vaak trager wat in ernstige gevallen zelfs kan leiden tot het verlies van tenen of een deel van de voet.
Voor de podotherapeut is een grote rol weggelegd bij de behandeling van de diabetische voet. Preventie is hier een belangrijk onderdeel van. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar ook kunnen eventuele standsafwijkingen, drukplekken en wonden behandeld worden.
Reuma
Voetklachten komen voor bij 80-96% van alle reumapatiënten. Door reuma ontstaan ontstekingsverschijnselen in en rondom gewrichten. Door deze ontstekingsprocessen kunnen standafwijkingen ontstaan. Hierdoor verandert de drukverdeling onder de voeten en ontstaan overdrukplekken, welke eelt, likdoorns en wonden tot gevolg kunnen hebben. Tevens kan het vetweefsel onder de voorvoet door de reuma aangetast worden, waardoor een stukje schokdemping verloren gaat.
Deze standsafwijkingen, overdrukplekken en verminderde schokdemping kunnen een heel scala aan klachten tot gevolg hebben.
Kinderen
In de ontwikkeling van het kind maken de voeten en benen ook een grote ontwikkeling door. In de leeftijdsgroep van twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand zich na het vijfde levensjaar vanzelf. Is dit niet het geval dan kan het noodzakelijk zijn de voetstand te corrigeren met zooltjes. Ook als uw kind pijn aangeeft tijdens het lopen of spelen, of veelvuldig struikelt is het verstandig de voetstand eens te laten controleren.
Sporters
Actieve sporters vragen veel van hun voeten en houdings-bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld bij hardlopen, tennis en voetbal krijgen de voeten te maken met een ander krachtenspel dan bij normaal lopen. Een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon kunnen diverse overbelastingsklachten in bijvoorbeeld gewrichten, spieren en banden tot gevolg hebben.